Vrijwilligers in scholen

Vrijwilligers kunnen de schoolwerking mee versterken. Steeds meer scholen zetten bewust in op het werken met vrijwilligers. Het vraagt echter een investering in aandacht en tijd om een goed vrijwilligersbeleid te voeren. Scholen die hier werk van maken, merken dat het rendeert. Uiteraard is een sterk vrijwilligersbeleid ingebed in een sterk schoolbeleid.

Basisschool De Luchtballon getuigt over hun vrijwilligersbeleid.

Vrijwilligers in onderwijs from Onderwijsbeleid on Vimeo.

Wat kan een vrijwilliger doen in een school?

Een vrijwilliger in een school kan heel uiteenlopende taken uitvoeren: helpen tijdens uitstappen, administratieve taakjes, helpen in de voor- en naschoolse opvang, een (sport)activiteit tijdens de middagpauze organiseren, leesondersteuning in de klas geven, tolken of vertalen voor anderstalige ouders, etc.

Waar kan ik vrijwilligers vinden?

Op Antwerpen.be vindt u heel wat tips waarmee u aan de slag kan om vrijwilligers te vinden en vacatures te verspreiden voor uw school. U vindt er ook de link en een handleiding om vacatures te plaatsen op de vrijwilligersdatabank van de stad.

Onderwijsbeleid organiseert eind augustus wervingsavonden voor scholen die vacatures hebben voor vrijwilligers.

Daarnaast zijn er de ikVRIJWILLIG-beurzen voor organisaties uit verschillende sectoren, georganiseerd door het servicepunt vrijwilligerswerk.

Ondersteuning

Onderstaand vindt u enkele documenten die scholen kunnen helpen in het uitwerken van dat vrijwilligersbeleid.

Meer informatie

Voor meer informatie over het vinden, verwelkomen en motiveren van vrijwilligers, kan u terecht bij het servicepunt vrijwilligerswerk. Voor ondersteuning op maat kan u ook bij het servicepunt terecht.

Servicepunt Vrijwilligers
Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen
tel. 03 338 70 10
vrijwilligers@stad.antwerpen.be