Dag van de Ouder

Dag van de Ouder 2017

Uw school is vruchtbare grond voor de groei en bloei van uw leerlingen. Organiseer een Dag van de Ouder op uw school en pluk de vruchten van uw samenwerking. Want groeien doen we samen. 

Groeien doen we samen

Schoolteams zien hun leerlingen groeien in kennis, vaardigheden, persoonlijkheid en identiteit maar ook letterlijk;  kleine kinderen worden groot. Leerkrachten creëren elke dag een context waarin groei kan plaatsvinden en waar dit zo vlot mogelijk verloopt. Ook ouders doen dit elke dag opnieuw.

Optimaal groeien kan alleen als ouders, leerlingen en leerkrachten samen aan de kar trekken. Deze gezamelijke inzet willen we benadrukken en bestendigen. Groeien doen we samen!

Iedereen groeit met betrokken ouders. Dus overtuig uw directeur om uw school in te schrijven voor de Dag van de Ouder op donderdag 19 oktober 2017.

Inschrijven

De inschrijvingsperiode is afgelopen. Als u nog materiaal wil ontvangen voor de Dag van de Ouder op uw school, stuur dan een e-mail naar onderwijsbeleid@stad.antwerpen.be met duidelijk vermelding dat uw school niet is ingeschreven maar een pakket met materiaal wenst te ontvangen.

Pompoenen kweken

Alle Antwerpse scholen ontvangen in mei een zakje pompoenzaadjes. Zo groeien we echt samen! Pompoenen kweken is niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens bijzonder lekker! U kan er misschien zelfs een activiteit met uw leerlingen van maken?

Wij hopen van harte dat u deze zaadjes op school zal zaaien en kweken. Daarom geven we u nog een aantal tips & tricks mee om tegen oktober uw uit de kluiten gewassen pompoenen te kunnen oogsten! 

Zaaien... en oogsten! Tips & Tricks

Pompoenen kweken is leuk en bovendien niet moeilijk. Met deze tips heeft u tegen 19 oktober heerlijke zelfgekweekte biologische pompoenen om uw ouders te trakteren op enkele simpele en heerlijke hapjes of soep of... 

Zaaien

Vanaf half april tot half mei kan u de pompoenzaadjes in een potje of zaaibakje zaaien.
Tip! Als u meteen buiten in volle grond zaait, kan dit vanaf de tweede helft van mei
Trick! Het zaad moet even diep in de grond zitten als de dikte van het zaad!

Hou de grond vochtig maar niet nat, anders gaan de zaadjes rotten.
Bij 25° C kiemen de zaden na een zestal dagen.Gekiemde jonge plantjes in een pot hebben een goede bemeste potgrond of compost nodig. 

Tip! De jonge plantjes kunnen best overdag buiten gezet en 'savonds binnen gehaald worden om ze te laten 'wennen' aan de buitentemperatuur. 

Planten

Na een 2-tal weken kunnen de plantjes in volle grond, of overgepot in een voldoende grote pot. Zet de planten op een zonnige maar beschutte plek. 

Tip! Als u in volle grond zaait kan de plant zijn water (diep) uit de grond halen. Planten in potten hebben vaak water nodig. Niet zo handig in de zomervakantie!

Verzorgen

De planten hebben voldoende water nodig.
Tip! Om verdamping tegen te gaan kan de grond bedekt worden met worteldoek of een mulchlaag*. Als u op lichte zandgrond zaait is tussentijds bijmesten noodzakelijk. 

Insecten zorgen voor de bestuiving.
Trick! U kan de bestuiving een handje helpen door de meeldraden van een mannelijke bloem over de stempel van een vrouwelijke bloem te wrijven. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan een zwelling onderaan de bloem. 
Trick! De bestuiving doet u 'sochtends want vanaf de middag gaan de bloemen dicht.

*Een mulchlaag is een bodembedekkingslaag. Hiervoor kan u bijvoorbeeld bladeren, hooi, stro, oogstresten, vers gazonmaaisel of snoeiafval gebruiken.  

Oogsten

Het moment om de pompoen te oogsten is als het vruchtsteeltje bruin wordt, ergens in september / oktober.
Trick! Knip de pompoen los en zorg ervoor dat het vruchtsteeltje zo lang mogelijk is. zo blijven ze lang vers.
Tip! Pompoenen kunnen op een koele plaats maanden bewaard worden, gelukkig hoeft dat niet, want op 19 oktober lusten uw ouders vast een stukje van uw heerlijke zelfgekweekte vruchten!

Nuttige links

Nuttige links voor basisscholen
Nuttige links voor secundaire scholen
Meer over DvdO Meer over DvdO
Tel mee af  Tel mee af 
Tien tips van scholen voor scholen Vijftien tips van scholen voor scholen
Hoe doen anderen het? Hoe doen anderen het?
Verzamel ideeën Verzamel ideeën
Helpende handen Helpende handen
Leuke brainstorm-tips Leuke brainstorm-tips

De Dag van de Ouder is een actie van Prevent dat past binnen het lokaal actieplan Ouderbetrokkenheid.